Osmanlı mutfağın en özel lezzeti: Mutancana tarifi

 

Osmanlı mutfağın en özel lezzeti: Mutancana tarifi

Mutancana, Osmanlı mutfağının en özel ve tarihi yemeklerinden

 biridir. Bu yemeğin kökeni 15. yüzyıla kadar dayanır ve özellikle

 Osmanlı saray mutfağında sıkça yapılan, şifa dolu ve lezzetli 

bir yemektir. Mutancana, et, kuru meyveler ve çeşitli 

baharatlarla hazırlanan, hem tatlı hem tuzlu bir tat sunan

 zengin bir yemektir.

Osmanlı mutfağın en özel lezzeti: Mutancana tarifi

Geleneksel olarak kuzu eti ile yapılsa da, günümüzde tavuk

 ya da dana etiyle de tercih edilmektedir. Bu özel tarifi siz de

 evinizde deneyerek, Osmanlı’nın saray mutfağını sofranıza 

taşıyabilirsiniz. Mutancana, görkemli ve gösterişli bir sunumla 

misafirlerinize şık bir yemek sunmanızı sağlayacak. Peki,

 Osmanlı mutfağın en özel lezzeti olan bu yemek nasıl yapılır?

 İşte, enfes Mutancana tarifi...

Osmanlı mutfağın en özel lezzeti: Mutancana tarifi

MUTANCANA TARİFİ

Malzemeler:

500 gram kuzu eti (but ya da kuşbaşı doğranmış)

1 adet kuru soğan (ince doğranmış)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

100 gram kuru kayısı

100 gram kuru üzüm

100 gram kuru erik

50 gram badem (kabuksuz, hafif kavrulmuş)

1 yemek kaşığı bal

1 su bardağı su

1 çay kaşığı tarçın

Tuz ve karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı safran (isteğe bağlı)

Osmanlı mutfağın en özel lezzeti: Mutancana tarifi

MUTANCANA YAPILIŞI

Kuzu etlerini güzelce yıkayın ve suyunu süzdükten sonra

 bir kenara alın.

Kuru soğanları ince ince doğrayın.

Bir tencerede zeytinyağını ve tereyağını kızdırın.

Ardından kuzu etlerini ekleyip, etler suyunu salıp çekene 

kadar kavurun. 

Etler kavrulduktan sonra doğranmış soğanları ekleyin 

ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edin.

Soğanların ardından tuz, karabiber, tarçın, yenibahar ve 

isteğe bağlı olarak safranı ekleyin.

Baharatların kokusu çıkana kadar karıştırarak kavurmaya

 devam edin.

Kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru erikleri küçük parçalara 

ayırın ve etin üzerine ekleyin.

Meyveleri ekledikten sonra balı da ilave ederek karıştırın.

Kuru meyveler ve bal, yemeğe hafif tatlı bir aroma 

katacak ve Mutancana'nın o kendine has lezzetini

 verecektir.

Tencereye 1 su bardağı su ekleyin ve kısık ateşte 

yaklaşık 45 dakika boyunca pişmeye bırakın.

Ara sıra yemeğin suyunu kontrol edin ve gerekirse

 biraz daha su ekleyebilirsiniz.

Etler tamamen yumuşayıp, kuru meyveler iyice piştiğinde

 yemeğiniz hazır hale gelecektir.

Son olarak hafifçe kavurduğunuz kabuksuz bademleri

 yemeğin üzerine serpiştirin ve bir süre daha pişirin.

Mutancana’yı sıcak olarak servis edin.

Yanında pilav ya da tereyağlı bulgur pilavı ile sunum 

yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yorum Gönder

0 Yorumlar