Zakir Kaya :DÜNYA EMEKÇI KADINLAR GÜNÜ ASLINDA ACI BİR OLAY DAN BAŞLADI

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, çiçek ve yazı
“Dünya’da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez.”
Bu sözler   Atatürk’e ait. Söylediklerinde mübalağa yok. Zira Kurtuluş Savaşı’nın en önemli aktörlerinden biri de Türk kadını idi.
2016 yılında ulusal ve yerel gazetelere 317'si silahlı toplam 397 kadın cinayet olayı yansıdı. Cinayetlerde toplam 367 kadın ve aile bireyi öldürüldü. 109 kadın ve aile bireyi de yaralandı.
Son yıllarda ülkede kadına verilen değer hak ettiği yeri bulmadı. Yine de umudumuz var!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir?
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.Neden 8 Mart?-8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.






2016 YILINDA
397
KADIN CİNAYETİ İŞLENDİ
Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde “Silahlı Şiddet Raporu-2016 yılı kadın cinayetleri” haritası yayımladı.Rapora göre 2016 yılında 317'si silaplı, toplam 397 kadın cinayeti basına yansıdı. Kadın cinayetlerinin yüzde 80'i silahlarla işlendi.
Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.
Zakir Kaya sizden biri

Yorum Gönder

0 Yorumlar