Saygıdeğer KNG (Kaya net Grubu) Okurları Sizin
ile tanışma yazım da çocuk korkuları hakında
derlediğim yazımı paylaşmak istedim ,yönetim kurulu
başkanımız Zakir KAYA ve KNG YÖNETİM
KURULU'NA TEŞEKKÜR LERİMİ Sunarım ve tüm okurlarımaı saygı ile
selamlıyorum .Sizler ile birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum umarım yazılarım
ile sizleride mutlu edebilrim.....
için kendimizi savunmamızı sağlayan doğal bir duygudur.
Korku, bizi harekete geçiren bir güçtür. Bu korku kişiyi olumlu yönde de harekete geçirebilir. Örneğin; sınava çalışmak için, dersten kalma korkusu kişiyi harekete geçirir. Ya da vahşi bir hayvandan korkup kaçmak hayatımızı devam ettirmemizi, kendimizi korumamızı sağlar.
Peki, çocuklar nelerden korkar?
Bir bebek, irkilmeyi, acıyı ve zevki hissetme yeteneği ile dünyaya gelir. Bu üç şey aslında korku duygusunun temelini oluşturur. Çocukta, üç temel korku bulunur.
1.Ayrılma Korkusu: Bu korku doğduğumuz andan itibaren bizimledir. Bir bebek annesini görüş alanında göremediği zaman onun kaybolduğunu sanır. Bu korku okul başladığında da devam etmektedir.
2.Tahrip Etme Korkusu:Çocuğun fiziki tehlikeler karşısında kendi zayıflığını, savunmasızlığını keşfetmesinden kaynaklanan bir korkudur. Bu korku hayvanlardan korkma şeklinde de ortaya çıkabilir.
3.Suçluluk Duygusu: Bu korku ise çocuğun ödipal kompleksi evresinde açığa çıkmaktadır. Yani; bu evrede, erkek çocuk annesine sahip olmak için babasını ortadan kaldırmak ister. Bu durum ise daha sonra toplumsal ilişkiler ile kendini göstermektedir.
Diğer tarz korkuların çoğu yaşanılan olumsuz bir olay sonucunda da meydana gelebilmektedir. Örneğin; bir ısırma, bir kaza ya da beklenmedik durumlar da korkuya neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra korku öğrenilir. Örneğin; köpekten korkan bir annenin verdiği tepki, çocuğa köpeklerden korkulacağını öğretir. Çocuk ise ebeveynlerini gözlemleyerek korku geliştirir. Ayrıca çocuklar korkuyu öğrenebildikleri gibi duydukları sözlerden de etkilenirler. Örneğin; eğer çocuklar kedilerin tehlikeli olduğunu duyarsa kedilerden de korkabilirler.
Yıllar geçtikçe, ebeveynin de desteği ile çocuktaki mevcut korkular azalmaya başlayacaktır. Bu korkuların azalmasında kişilik özellikleri de etkili olmaktadır. Örneğin; çocuğun kendine saygı düzeyi zayıfsa, hayat zorlaştıkça çocuğun kaygı ve korkuları artar. Fakat: çocuk kişilik olarak güçlü, kendine saygı düzeyi yüksek, çevredeki tehlikelerin bilincinde ise korkuları azalır ve hayat zor olsa da mücadele eder..Saygılarımla
KHA-ZÜMRÜD Ü ANKA
0 Yorumlar